Naša priča

Vino oduvek priča priče, a u naša vina i nastanak Vinarije RAJ utkana je živopisna, lična i romantična istorija osnivača – Micka i Beke O’Connor.

Beka-at-Lake-Prespa

Beka jezero Prespa 1984.

mick-balkan

Mick Balkan 1984.

Mick dolazi iz Mančestera. U Engleskoj je bio zaposlen kao profesionalni vojnik ( Rojalni Marinac ), a 1984. godine odlučio je da napusti službu i da se posveti putovanju i istraživanju do tada nepoznatih krajeva Evrope. Iste godine je sa ruksakom na leđima odleteo do Pule, i odmah po sletanju bacio svoju povratnu kartu kako bi se posvetio avanturi koja je bila pred njim. Danima i nedeljama kretao se kroz Sloveniju, Bosnu i Hrvatsku, nekada autobosum, nekada autostopom ili jednostavno – pešice.

Beka i Mick u Ohridu 1984.

Beka i Mick u Ohridu 1984.

Beka i Mick u Ohridu 2005.

Beka i Mick u Ohridu 2005.

Nakon par nedelja brodom je stigao iz Beograda u Kladovo, i namerio da nastavi južno ka Skoplju. Upravo je te večeri upoznao Beku, koju je pozvao da mu se pridruži na putu autostopom do Skoplja. Beka, naravno, pristaje. Kako su se odlično slagali kao saputnici, usledio je i Mickov poziv da zajedno sa njim produži do Prespanskog i Ohridskog jezera, gde su ubrzo obilazili impresivne manastire i spavali pod otvorenim nebom. Nedelju dana kasnije, Mick produžuje ka Bitolju, a Beka se vraća kući – u Zaječar.

Beka u Jorku 1984.

Beka u Jorku 1984.

Ipak, nakon celog meseca putovanja po Grčkoj, Mick se vraća kroz Zaječar gde se zadržava čak dve nedelje, i nakon svakodnevnog uživanja u lokalnim specijalitetima koje je pripremala Bekina majka, oni ponovo zajedno odlaze put Turske, gde su proveli narednih pet nedelja. Nakon još jedne pauze u Zaječaru, ponovo kreću na put, ovoga puta u pravcu severa, stopirajući po Evropi sa Hamburgom kao krajnjom destinacijom.

Mick konačno nastavlja put Mančestera, no Beka mu se pridružuje dve nedelje kasnije, da bi u Velikoj Britaniji provela dva meseca tokom kojih su nastavili da zajedno putuju i istražuju prirodna bogatstva. Krajem te iste 1984. godine, Beka se vraća kući i kako Mick počinje da radi već početkom 1985. godine, oni nažalost polako gube kontakt.

Beka i Mick danas

Beka i Mick danas

Verovatno je bilo neminovno da se njihovi putevi ponovo ukrste, s obzirom koliko su i na koji način putovali zajedno, deleći avanture radost stalnog pokreta. Čak 19 godina kasnije, 2005. godine oni se zaista ponovo sreću, spontano kako se to desilo i tako davno, sredinom osamdesetih godina. Njihovo zajedničko putovanje ovoga puta nije prekinuto, i decembra 2007. godine Mick i Beka su se venčali u Zaječaru, i ubrzo se posvetili prvim zajedničkim poduhvatima, a među njima ideji o oživljavanju obližnjeg sela Rajac i okoline kroz reanimiranje prirodnog i kulturološkog nasleđa ovog kraja, poznatog po bogatoj i specifičnoj vinskoj tradiciji.Tako je nastala Vinarija RAJ, najmodernije opremljena mala vinarija u rajačkom kraju i čitavoj istočnoj Srbiji.

Priča se nastavlja kroz njihovu decu, Momčila i Smiljanu. Oboje su od početka sporadično pomagali u poslu ili radili za firmu. Od 2020. godine Smiljana se mnogo intenzivnije bavi vinarstvom. Iako je masterirala Slobodnu Umetnost u Hamburgu, gde je živela i bavila se umetnošću, kulinarstvom i aktivnostima u kulturnoj politici, Smiljana se vraća u rodni grad Zaječar i odlučuje da se profesionalno bavi vinarstvom. Okolnosti su takve, u selo se u isto vreme doseljava još jedna svetska putnica i u njoj Smiljana pronalazi srodnu dušu. Kristina Lukić kao profesionalni enolog već dve godine savetuje, podržava i pomaže vinariju, izuzetan je učitelj i saradnik. Kristina i Smiljana kreiraju vina u skladu sa prirodom i sa svakom berbom ona su drugačija. Proizvodnja u vinogradu je organska, a intervencije tokom fermentacije su svedene na minimum. Želja im je da svakom berbom izvuku ono najbolje što je te godine biljka dala, da se samo grožđe oslikava u boji, mirisu i ukusu svog vina.

Smiljana

Smiljana

Od 2022.godine Smiljana Arnautović je preuzela odgovornost za dalje poslovanje firme i istovremeno postala suvlasnik proizvodnje. Za Smiljanu se kroz intenzivan rad sa prirodom u vinogradu, kroz kreativnost u proizvodnji i marketingu, zaključno sa senzorikom vina, koja je usko povezana sa senzorikom kulinarstva, otvaraju novi stvaralački nivoi i mogućnosti pozitivnog samorazvoja. Po pitanju umetnosti i aktivizma kroz umetnost, Smiljana se angažuje sa drugim mladim vinarima u organizovanju promocija i kulturnih događaja u okviru vinskog turizma Rajca i Negotinske Krajine. Zajedno sa Jelenom Cvetković Zagorac, još jednom ženskom protagonisktinjom sela Rajac, Smiljana dve godine za redom organizuje manifestaciju “Dan Vina i Lepog Raspoloženja”, festival vina i muzike, u duhu tradicije pred berbu grožđa u slavu vinarstva i vinoljublja.

Rajac i Vinarija Raj su mesta gde žene vode poslove i one imaju jaku inicijativu, dobru međusobnu saradnju, odlučnost i volju da napreduju.

Nasleđe

Vinarija Raj smeštena je u Negotinskoj Krajini, područuju istočne Srbije, koje je već vekovima poznato kao idealni region za gajenje grožđa i proizvodnju vina. Kultura vina datira još iz doba Rimljana, a danas je Negotinska Krajina prepoznatljivo vinsko područje, ima svoj terroir koji se gradi ponajviše kroz dve stvari: prirodne uslove okoline i izražajan stil vinarstva ovog kraja. Nadovezujući se na specifičnu kulturu vina karakterističnu za ovaj region, Vinarija RAJ u centar stavlja upravo sorte koje tradicionalno dobro uspevaju u ovom kraju, pre svega Crna Tamjanika, Game i Cabernet Sauvignon.

Nasleđe

Nasleđe

Veza sa prirodom

Vinarija RAJ locirana je u jednom od najlepših krajolika Srbije koji je i dalje relativno netaknut u pogledu industrijalizacije i urbanizacije. Sa preko 250 sunčanih dana u godini, ova regija je jedna od najpogodnijih za uzgoj grožđa, pre svega zahvaljujući specifičnoj kombinaciji strukture zemljišta, voda, nadmorske visine i osunčanosti. Stoga grožđe od koga se proizvode vina RAJ dolazi upravo sa brda u okolini sela Rajac, gde se nalaze naši vinogradi. Jedna od osnovnih motivacija pri osnivanju Vinarije RAJ upravo je bila potreba da se kreiraju proizvodi u saglasju sa prirodom, ali i naša lična želja da vreme provodimo okruženi pejzažima istočne Srbije. Kroz specifičan pristup proizvodnji, pakovanju i komunikacijama, želimo da istaknemo upravo ovaj otovreni kanal komunikacije sa našim prirodnim okruženjem, kao i da motivišemo druge da učine isto.

Vinogradi

Vinogradi

Kvalitet
Kvalitet

U svakom aspektu vinskog posla, bilo da govorimo o gajenju grožđa ili proizvodnji vina, neophodno je voditi se vrednostima najvišeg kvaliteta. Sprovođenje standarda i kontrole kvaliteta u svakom segmentu uzgoja i proizvodnje, osigurava vrhunski kvalitet konačnog proizvoda. Vinarija RAJ osnovana je upravo sa tom željom – da se domaćim i stranim potrošačima, ljubiteljima vina, ponude proizvodi koji privlače pažnju svojom retkošću i specifičnim poreklom, a zatim plene i osvajaju svojim vrhunskim kvalitetom. Stoga se svaka odluka se pažljivo odmerava u cilju postizanja najvišeg kvaliteta, uz učešće enoloških stručnjaka i tehnologa. To omogućava i činjenica da najveći deo grožđa koje koristi Vinarija RAJ dolazi iz sopstvenih vinograda koji se pažljivo održavaju tokom čitave godine, na zemlji koja je već vekovima pod zasadima vinove loze. Vinogradi koji su u posedu Vinarije RAJ locirani su na obroncima oko sela Rajac.

Za Vinariju RAJ, inovacija ne označava pomak na čisto tehnološkom planu proizvodnje vina. Želimo da kroz svoju praksu inoviramo sveukupni odnos prema kulturi vina u Srbiji, kao i u pogledu plasiranja naših izvan granica naše Srbije.Pomenute inovacije podrazumevaju moderno opremljenu vinariju kakva do danas nije postojala u negotinskom i zaječarskom kraju, i primenu savremenih proizvodnih metoda i načina komunikacije.